Två superenkla favoritrecept och tips om rönnbär

Två enkla recept som man kan göra lite hur som helst med. Häng med!

TOMATSOPPA, ca 4 portioner

Jättegod, smakrik och matig tomatsoppa som jag tar med till jobbet som lunchmat. Fryser in i lådor och tar med fryst till jobbet. Perfekt, skvimpar inte ut på vägen.

Grovhacka 1,5 kg ekologiska tomater, 1 gul lök, 1 stor morot, 1 liten chilifrukt och två vitlöksklyftor. Släng i en gryta tillsammans men en skvätt olivolja och fräs. Skicka i två tärningar grönsaksbuljong, 5 dl vatten, 1 slurp rödvinsvinäger och koka det hela en rejäl stund. Hacka en bunt färska örter efter eget val och släng i tillsammans men en skvätt riktig grädde (inte något vattnigt lågprocentigt) och lite honung. Koka en kortare stund. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt svalna och mixa slätt. Klart!

ÄPPELKAKA, en form ca 20 cm i diamater

Smöra och bröa formen. Sätt ugnen på 175 grader.

Rör (inte vispa) ett stort ägg tillsammans med drygt 1,5 dl socker. Blanda i 2 dl vetemjöl tillsammans med 1 tsk bakpulver och 1 dl mjölk. Häll i smält smör ca en halv deciliter, det är inte så noga. Krydda med lite kanel. Häll smeten i formen, det blir ett ganska tunt lager. Stoppa i äppelklyftor efter humör, två äpplen räcker. (Jag pallade mina på SJ, var sur eftersom tåget inte tog mig dit jag skulle.) Strö på kanel, mortlad kardemumma och/eller pärlsocker efter tycke och smak. In i ugnen på nedersta falsen och grädda ca 25 minuter. Servera med vispad grädde.

Nu är det dags att bara frossa i rönnbär. Har ni sett att grenarna dignar av bär i år? Jag har testat att plocka in och ta bort alla gröna blad, sätter i vas med vatten och vips så håller sig grenarna och bären jättefint. Blir riktig effektfullt med bara de kala grenarna och de röda bären. Skall erkänna att jag fick idén av extraordinära Bruuns Blommor på Karlavägen. Tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.