Så och skörda

IMG_5397

För att skörda måste man så, precis som i livet. Tänker en del på det nu. Jag älskar att plocka blommor och binda buketter. Förra året upptäckte jag hur bra det gick att både ha en egen tulpanrabatt på trappen och även luktärtor några veckor senare. I maj plockade jag tulpaner och från midsommar och långt in på hösten fick jag underbara väldoftande buketter av luktärter. Så här såg tulpanerna ut förra året och luktärtorna såg ut så här.

 

Tulpanlökarna satte jag sent i höstas, i november, och sedan har de stått vid fönstret i det kalla stallet hela vintern. Jag vattnade sparsamt i hinkarna när jag planterade lökarna och sedan har jag vattnat två gånger till. Förra året bar jag ut hinkarna i mitten på mars men i år fick de komma ut först ett par veckor senare.

 

Luktärtsfröna planterade jag förra helgen och de har redan kommit upp. Med häpnadsväckande sprängkraft tränger de upp ur jorden och skjuter snabbt iväg på höjden. Detaljerade odlingsråd från Cecilia Wingård finns här. När de har blivit ca tio centimeter höga skall de ut i det kalla stallet igen. Jag sköter mina små frön och plantor som med silkeshandskar.

IMG_5383

IMG_5392

IMG_5389

2 Comments

    • Karin

      Ja, det är jättespännande. Springer och kikar ideligen på hur långt de har kommit. Sedan har jag sex hinkar med dahliaknölar också. Det är lite trångt om utrymmet i söderfönstret här hemma 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.