Rabarbergrottor på rågmjöl

Idag har jag bakat rabarbergrottor på rågmjöl. Rågmjölet gör smaken fyllig och komplex. Hälften av sockret har jag bytt ut till sirap som ger en ton av kola. Det är underbara Valhallabageriet i Stockholm som har gett mig idén att ha rågmjöl i degen. Deras hallongrottor smakar ljuvligt.

Jag älskar rabarber. Den första rabarbern som är mjäll och smakrik kommer samtidigt som äppelträden blommar. Maj är verkligen den allra mest fantastiska månaden. Lika snabbt som rabarbern skjuter ur jorden så blommar allt på en gång. Rabarberblad brukar jag sätta i blomsterbuketterna, den röda stjälken är vacker i glasvas och det nyutvecklade bladet är ett konstverk i sig med alla intrikata veck.

Jag använde grovmalet ekologiskt rågmjöl och degen blev perfekt. Det gör gott för själen att hantera en deg. Är så nöjd med bänksskivan av carraramarmor i köket, perfekt att baka på. Kommer alltid att tänka på morfars konditori där bänkskivorna var av just ljus marmor. Har nog lite av morfar i mig alla fall. Så till receptet:

Rabarbergrottor på rågmjöl, ca 25 st

Sätt ugnen på 200 grader.

Rabarberkompott:

3 mindre stjälkar rabarber i 1 cm bitar
3/4 dl socker
1/2 dl vatten

Blanda allt och koka ihop. Jag tog bort lite spad (blev gott att dricka med bubbelvatten) och kokade tills kompotten blev riktigt fast.

Kakdegen:

200 gram rumsvarmt smör
3,5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl strösocker
1 dl ljus sirap

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör i sirapen. Skär smöret i kuber och blanda snabbt ihop till en deg. Ta i lite mer mjöl om degen känns för lös. Rulla till två runda längder och ställ dem i kylskåpet en stund så blir degen lättare att skära och rulla till bollar. Platta till, gör en fördjupning i varje och lägg i en klick rabarberkompott. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter. De blir lite mörkare än vanliga hallongrottor.

När kakorna hade svalnat tog jag på lite glasyr av florsocker och vatten men de är precis lika goda utan.

 

4 Comments

    • Karin

      Receptidé helt och hållet tack vare Valhallabageriet, du har väl nära till dem, där finns goda hallongrottor. Men testa det här receptet, det är gott, familjen åt upp alla under helgen 🙂 Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.