Perspektiv och form hos Norrvikens trädgårdar

Äntligen kom jag till Norrvikens Trädgårdar som ligger i utkanten av Båstad. Trädgården skapades i början på 1900-talet av Rudolf Abelin som var utbildad hortonom och pomolog. Runt bostaden anlade han olika stilträdgårdar som var inspirerade av olika tidsepoker och kulturer.

Det här är inte en trädgård som enbart bjuder på färgstark blomsterprakt utan här råder strama former och siktlinjer som ger djup och perspektiv. Grönt i olika nyanser och strukturer är vilsamt för ögat och ger trädgården ett lugnt och stillsamt intryck.

Under sommaren pågår en suggestiv utställning ”I gläntornas ljus” där tre konstnärer tolkar skogen på sitt sätt. Blomsterkonstnären Gunnar Kaj är skaparen av kloten nedan. Han har ju tidigare under många år varit kreativ ledare och blomsterdekoratör för Nobelfesten. Jag skall återkomma med några bilder från promenaden i skogen men det intrycket är så väsensskilt från parken i övrigt så det blir ett eget inlägg.

 

Här står jag och min man framför en gigantisk spegel som var ett intressant inslag i ett av trädgårdsrummen.

Vi kom verkligen i rätt tid för att se de fantastiska rhododendronbuskarna stå i full blom. Den delen av trädgården var egentligen den enda som var otuktad och vildvuxen med slingrande stigar i mörkret under buskarna.

2 Comments

  1. Kul att se! Tror det är 15 år sen jag var på Norrvikens Trädgårdar. Vi hyrde i Båstad en vecka. Då huserade Tage Andersen där och satte sin prägel. Tror han arrenderade Norrviken under några år innan han flyttade till Gunillaberg. Gunnar Kai gillar jag. Verkar så ödmjuk och jag har någon bok av honom som jag köpt efter att ha lyssnat på honom i Örebro en gång.
    Kram Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.