Mina tulpaner i hink

IMG_4839

För första gången har jag provat att odla tulpaner i hink. Har så många gamla hinkar i stallet och en del är lite trasiga eller saknar handtag. Köpte tulpanlökar på rea sent i oktober och några i november. Stoppade ner ca fem centimeter i jorden och sedan placerade jag hinkarna under fönstrena i stallet. Stallet håller ungefär noll grader under vintern. Två gånger när jorden har sett riktigt torr ut har jag vattnat. I februari började små bladrosetter komma upp och mitten av mars satte jag ut hinkarna under tak på terassen i söderläge. Nu har jag njutit av tulpanprakt på trappen i över en månad.

IMG_4827

IMG_4833

 

 

IMG_4838

I de mindre hinkarna är det tre olika sorter som heter Wildhof (vit), Candy Prince (lilarosa) och Flaming Flag (tvåfärgad vit/lila). Den tvåfärgade, den vackraste, tog sig inte så bra och endast tre tulpaner kom upp. Så kan det vara!

IMG_4905

 

Till den stora hinken köpte jag blandade lökar på absolut sista utförsäljningen så jag visste inte vilka sorter och färger det skulle bli. Faktiskt riktigt roligt för ett kontrollfreak som mig! Nu har det visat sig att röda och vackra dubbla vita och rosa tulpaner har kommit upp. En överraskning till väntar för det är en tredje senblommande tulpan i hinken. Jag ser på bladen att det är tre olika sorter. I den här hinken satte jag massor av lökar, säkert 30-40 st, väldigt tätt med bara ca 1 cm mellanrum. Det blev effektfullt och så kommer jag göra nästa gång jag sätter tulpanlökar i hink.

IMG_5043

Den röda är en pigg papegojtulpan Tulipa Greigii med flera blommor på varje stjälk. Sedan skall det vara en senblommande som heter Up Pink och så den söta dubbla vita/rosa som jag är osäker på namnet. Kan inte läsa på lapparna som jag har sparat. Bättre dokumentation framöver alltså för det blir absolut fler hinkar med tulpaner. Och hinkar finns det gott om!

IMG_5044

6 Comments

  1. Lena Ohlsson

    Så härligt med Tulpaner! De är sega, klarar rätt bra med kyla. Jag köper alltid mina lökar sent på rea, nästan gratis och i storförpackning. Spännande att se resultatet, jag sparar inga lappar med sortnamn.
    Kul att du tittade in på min blogg, då hittade jag till dej, ju! Fina bilder du visar!
    Hälsningar
    Lena i Blekinge

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.