Min fagra sommaräng och en speciell vas

Mellan vårt hus och grusvägen lät vi förra sommaren det magra gräset och ängsblommorna växa. Marken är så torr och stenig så en riktig gräsmatta skulle behöva göras om från grunden. Först i augusti lät vi klippa ängen som jag hade börjat kalla den. I ärlighetens namn tror jag inte våra grannar är så nöjda med mitt tilltag. Deras gräsmatta och tomt är pedantskött och blommor och frön min vildvuxna ängsmark kan nog te sig lite oroande. Jag tänker att vi måste värna om den biologiska mångfalden och underlätta för bin och andra pollinerare. Att jag dessutom har vackra vilda blommor att plocka på tomten påminner mig om alla de underbara timmarna i hästhagarna. Kanske är det dem jag saknar…

Här växer så många arter att jag inte vet namnet på alla. Vitklöver och rödklöver, prästkragar, stora och små blåklockor, vitmåra, gulmåra, vit och rosa rölleka, fibblor, kattfot, violer, lila klint, kärringtand och olika sorters siljor, de ser ut som hundkäx ungefär och är vackra i buketter. Flera olika sorters gräs.

I år kom det helt plötsligt illande rosa röllekor på ängen. Det är spännande att se hur blomsterprakten utvecklar sig. Jag har en vän som också försöker få en äng att blomstra på tomten men hon får mest kärringtand som blir halvmeterhög. Jag har sått vallmo och blåklint men de har inte kommit upp. Man råder inte över naturen. Ängen får sköta sig själv, jag vattnar inte.

Jag har haft svårt att släppa vasen Flood i tanken. Den är stor, gigantisk, och blommorna kan arrangeras i luftig solfjädersform. Till slut beställde jag den, tror den kommer att bli fin i växthuset sedan. Nu står den här tillsammans med några ängsblommor. Till vintern tänker jag den generöst fylld med kvistar av tall och nejlikor. Vasen i järn får mina tankar att gå till den danske blomsterkonstnären Tage Andersen som ofta förenar det lite hårda och kantiga i surrealistiska kombinationer med skira blommor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.