Glad Påsk!

Glad Påsk! Återigen en påskhelg utan större firande. Jag är ändå glad över att vi alla i familjen är friska och att ingen i vår närhet har drabbats allvarligt av viruset.

Vi håller på att vårrusta i och omkring huset och det är mycket pyssel med översyn av tak, bygga förråd, förbereda för växthus och sommarens planteringar. Ingen brist på sysslor här inte.

En frisk och god citronkaka har vi avnjutit utomhus tillsammans med mina svärföräldrar. Jag tycker citron hör påsken till på något vis.

Citronkaka

150 gram smör
3 ägg
1,5 dl socker
0,5 dl mjölk
2 msk pressad citronsaft
Finrivet skal från en ekologisk citron
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
2-3 msk pressad citronsaft
ca 3 dl florsocker

Garnering:
Rivet skal av en ekolgisk citron

Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Smält smöret och låt svalna. Smörj och bröa en form, ca 23 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjölk, avsvalnat smör, rivet citronskal och citronsaft. Vänd sedan ner mjölet blandat med bakpulvret. Häll i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Känn med sticka att den är nästan torr. Låt svalna och vänd upp kakan. Blanda ihop glasyren och bred den över den kalla kakan. Garnera med citronskal eller något annat som strössel till exempel.

Solen värmer även om vinden bitvis är kall. Kvällssolen går i påskgul färg.

Årets påskpyssel fick blir äggskal fyllda med veke och stearin från värmeljus. Ganska enkelt att ta bort själva ljuset ur aluminiumkoppen och pilla ur veken för att placera den i äggskalet. Stearinet smälte jag försiktigt i en rostfri skål på spisen. Glad Påsk!

2 Comments

  1. Glad Påsk! Så fina äggljus. Kanske bättre än de i kakformarna som jag tyckte brann upp för fort.
    Citron är gott till påsken eller alltid men särskilt på de ljusa årstiderna. Jag bakade en citronig kaka att ta med bort på utefika idag.
    Ha nu fortsatt sköna påskdagar!
    Kram Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.