Fredagsbukett och frustration över min tidigare yrkeskategori eller allt är inte guld som glimmar.

För det mesta tar jag fastighetsmäklare i försvar när kritik och nästan hånfulla kommentarer serveras utan omsvep när yrkeskategorin diskuteras. Det är många, både säljare och köpare, som har åsikter och känner sig lurade, förda bakom ljuset och tycker att något inte har ”gått riktigt till”. Det ligger i sakens natur, i tider med ändlösa budgivningar, att de flesta köpare känner sig missnöjda med mäklarens agerande. Jag har under mina nästan 20 år som fastighetsmäklare arbetat med ett femtiotal kollegor och jag vet att alla de arbetar oerhört seriöst och hårt för att hjälpa både säljare och köpare på bästa sätt.

De senaste åren har jag gått på otaliga visningar, både av lägenheter och fritidshus, i olika delar av landet. Blivit lite av expert att se mitt tidigare yrke från den andra siden så att säga. Och ja, jag måste säga att mäklarna gör ett jättebra jobb och arbetar precis som jag och mina kollegor gjorde eller gör. Meeen…. på en visning för ett par veckor sedan blev jag arg. Riktigt arg. Min väninna som var med blev nog förvånad över att jag kunde blixtra till så. Övervåningen i villan hade extremt låg takhöjd och jag tog fram tumstocken och mätte till 1,87 cm. Inte boarea. Gränsen går vid 1,90 cm med en minsta bredd på 0,60 cm. Fastighetsmäklaren hade gått på de offentliga uppgifterna i registret (som vi mäklare vet att de ofta är felaktiga) och marknadsförde ett hus som 40 kvm större än det egentligen var. Inte bra. ”Du har väl ögon att se med och en tumstock att mäta med du också” var min irriterade kommentar. Ok, oseriösa finns i alla branscher men på något vis gick det här rakt in i ryggmärgen på mig. Kom inte och gör ett dåligt jobb i ”min” bransch. Nej tack!

Dahliorna heter Dianas Memory, vasen är en loppisfyndad ”Glimma” och halsbandet med citrin är en av mina favoriter.

2 Comments

 1. Heja dig! Försvara de som ska försvaras och härskna till på de som behöver tillrättavisas!

  Jag har också reagerat på att många har så mycket nedlåtande attityd mot fastighetsmäklare. Helt utan omsvep så menar man att mäklare blåser folk och tjänar lättvindiga pengar i överflöd. Undrar vad de baserar det på, tänker jag. Knappas verkligheten. Självklart finns det oseriösa mäklare, precis som i alla branscher, men hallå. Tänk efter lite. Jag brukar också ofta försvara yrket och försöker se till vilket värdefullt jobb de gör och vilken bred kompetens de har.

  Ha en fin helg!

  Kram Lena

  • Karin

   Tack Lena! Ja, mäklare är en duktig yrkesgrupp som tyvärr underskattas. Däremot visar undersökningar att de allra flesta som har anlitat en mäklare är mycket nöjda. De flesta mäklare tjänar inte så mycket, istället har det blivit ett genomgångsyrke eftersom lön och anställningsvillkor är så dåliga så att merparten lämnar yrket efter några år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.