Det stora inlägget om mina luktärtor

Doften är söt, intensiv och blommig. Toner av citrus, rosor, puder, vanilj och honung är mest framträdande. Alla som får en bukett i handen kommenterar just doften först och faller sedan i förundran över ljuvligheten. Älskade luktärtor. Jag har aldrig tidigare i livet drivit upp sommarblommor från frö men för några år sedan startade jag med luktärtsfrö och varje sommar sedan dess har jag kunnat plocka underbara buketter från veckan innan midsommar. Jag köper frö från bland annat Cecilia Wingård, Sveriges luktärtsdrottning, och följer hennes odlingsråd till punkt och pricka. I november öppnar hon upp sin webbshop igen och då gäller det att hänga med för de mest eftertraktade sorterna försvinner snabbt.

Intensivt doftande blommor i ljusa nyanser är de som jag föredrar. Eftersom jag älskar att plocka buketter är långa stjälkar också ett plus. Så här sent på en torr säsong avtar tillväxten och stjälkarna blir kortare men då går det bra att plocka in fång med hela kvistar.

Årets urval är överst från vänster:

Juliet, nästan vit med en gul/beige/aprikos ton. Stark doft med inslag av citrus. Min favorit i år, färgen är ljuvlig.

Norman Wisdom med stora fladdriga kritvita blommor på långa stjälkar. Doftar fantastiskt och nu på sensommaren är stjälkarna 30-40 cm, perfekt i buketter.

Percy Thrower har stora blommor som skiftar i vitt och svagt violett. Har skiftat lite i färgen under säsongen och är ganska bleka nu.

Memorial Flight är krispigt vit med en svag, nästan oansenlig grön anstrykning.

Understa raden från vänster:

Heaven Scent har blommor som skiftar i olika rosa toner.

Queen of Hearts är en exklusiv sort som har vita blommor med rosa kant, doftar ljuvligt. En av årets favoriter.

Old Times har ganska små blommor som är lime/crémevita med en svag blå mönstring. Svårt att se mönstringen här på bilden.

Kingfisher skiftar i lila/blått/vitt och har blommat lite sparsamt i år.

Kanske provar jag några mörkare skönheter nästa år men sådana här ljusa buketter är svårt att motstå eller hur? Kanske utmanar jag mig med någon mörkt lila eller gråblå blomma som passar i sensommarens buketter. Röda blommor har jag alltid haft svårt att tycka om. De röd/lila blommorna på nedersta bilden är faktiskt ett litet överraskande utropstecken bland de ljusa skönheterna men de skall få förgylla någon höstbukett nu.

Vad tror ni om det här gamla sargade bordet med vackert snidade ben, lyckas jag slipa det ordentligt för att sedan ge det en grågrön färg? Ja vi får se om tiden räcker till i höst.

Jag plockar och plockar. Det bästa med luktärtor är att de blommar rikligare ju mer man plockar. Om blommorna däremot sätter frö avtar blomningen snabbt. I morgon skall jag sköta om blommorna, ge näring och rensa ur alla fröskidor efter några dagars frånvaro utan plockning. Jag har insett att det tar mer tid att sköta en trädgård än ett stall med flera hästar. Livet just nu. Önskar er en trevlig helg!

5 Comments

  1. Camilla Raihle

    Ljuvliga foton. Tycker bordet är fint som det är, men skulle bli fantastiskt i grågrönt. Jag sår alltid direkt och blomningen blir förstås lite senare. Nu blommar mina som bäst, enkel påse från Ica 🙂 För mycket pyssel att förså, plantera om m m, men kanske händer det nästa år!

    • Karin

      Tack! Luktärtor är det enda jag odlar från frö! Faktiskt jätteenkelt och jag har lyckats varje gång. Jag planterar inte om och så fort de har kommit upp kan man sätta ut brickan med frökrukorna. En påse med 20 frö i varje ca 12 cm kruka. Sedan direkt ner i rabatten i maj, då är plantorna ca 10- 20 cm höga och börjar bli lite trasliga. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.