Lockpriserna är här igen

Under några månader har jag haft anledning att studera bostadsrättsprisernas utveckling i Stockholmstrakten och jag kan bara konstatera att lockpriserna är här igen. Jag har ingen statistik att referera till men jag ser ett tydligt mönster där väldigt många lägenheter blir sålda till priser långt över utgångspriset. Det är ganska lätt att genomskåda att när utgångspriset är satt precis under ett jämt miljontal kronor räknar säljaren (och fastighetsmäklaren) med ett försäljningspris som landar några hundra tusen däröver.

Efter alla mina egna år som fastighetsmäklare vet jag att det är väldigt många spekulanter som tror att det är fastighetsmäklaren som vill trissa upp priset men mäklaren vill egentligen mest bara ha en snabb, okomplicerad och trygg affär så att det går att fokusera på nästa affär. Visserligen ligger det i fastighetsmäklarens intresse att få en nöjd säljare som glatt berättar det för sina vänner om en snabb och lyckosam försäljning men viktigast brukar vara att hålla hög omsättning.

Många säljare tycks också vilja klara av försäljningen så snabbt och smidigt som möjligt, det är framför allt lägenheter som tas bort innan första visningen. Säljarna är ofta oroliga och tycker ibland det känns tryggt att acceptera ett snabbt bud som kanske ligger 10-15% över utgångspriset. Som spekulant är det lättare att lyckas med med den köptaktiken om utgångspriset är lågt satt.

2 Comments

    • Karin

      Ja, jag avskyr riktiga lockpriser också. Men sedan vet jag, som fd fastighetsmäklare, att något objekt ibland kan sticka iväg helt otippat mycket, långt långt över alla roliga gränser så det är lurigt. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.