I bostadsköparens huvud

IMG_1854

Efter mina sexton år som aktiv fastighetsmäklare har jag blivit lite av en psykolog eller åtminstone expert på hur människor tänker och agerar i rollen som köpare eller säljare av bostäder. En bostadsaffär är en komplex handling där pengar, relationer, marknaden och framför allt många olika känslor är inblandande hos både säljaren och köparen. I rollen som fastighetsmäklare står man mitt bland alla dessa personer som skall fatta ett av sina största och viktigaste beslut i livet. Många gånger har jag förundrats över alla känslor som kommer fram – det är ju trots allt bara köp eller försäljning av en bostad – men oftast känns det som om utfallet är viktigare än allt annat i livet. Till och med viktigare än hälsan eller att bibehålla goda relationer.

 

Jag tänkte dela med mig av några ovetenskapliga observationer av det mänskliga psyket som jag har gjort under åren.

 

Sanningen kommer i andra hand.
Det är ju så att var och en står sig själv närmast och därför är det lätt att inte vara helt ärlig som säljare eller köpare. Minnet är kort och säljare minns sällan när reparationer gjordes i villan och eventuella problem med huset glöms bort. Spekulanter säger ofta att lånelöfte är klart fast så inte är fallet. Nyfikna grannar är oftast just bara nyfikna men kommer in på visningen under förespegling att någon bekant är spekulant. Det allra vanligaste är att spekulanter hittar på anledningar varför en visningstid inte fungerar och begär en annan visningstid. Om det sedan inte går att ordna så kan spekulanten ändå komma på ordinarie visning, dvs resan/släktkalaset/golftävlingen blev inställd etc. Budgivare lämnar ibland bud på flera bostäder samtidigt och berättar inte det för mäklaren.

 

Ett ”kanske” är i princip alltid ett ”nej”.

De flesta människor har svårt att säga ”nej tack” rakt ut, kanske är man rädda att såra eller upplevas som oartig. Ett ”nej” lindas oftast in i ett diffust ”kanske” eller ”lägenheten är intressant, vi får se”. De som säljer privat men inte lyckas har oftast kommit till mig som mäklare och sagt ”det var ju så många som sa att de var intresserade”. De flesta är intresserade av bostaden på en visningen men inte så pass intresserade att de vill köpa den.

 

Betänketid eller utdragen beslutsprocess är oftast ett ”nej”.

Att vänta på att en spekulant skall bestämma sig för en bostad är oftast en väntan som inte resulterar i någonting. Den som vill ha betänketid visar på osäkerhet och tackar oftast nej till slut.

 

Den som ändrar sig en gång kan ofta ändra sig en gång till.

Det är ganska vanligt att en budgivare drar tillbaka sitt bud men min erfarenhet säger att när någon ändrar sig så är det lätt för den personen att ändra sig igen. Det händer ideligen i bostadsaffärer. Ganska ofta ändrar sig även säljaren och vill inte längre sälja sin bostad. Här misstänker jag att sanningen ibland är en annan än den orsak som framförs.  Oftast kommer dock den aktuella  bostaden ut till försäljning igen efter några månader.  När en viljeinriktning/tanke/idé har fått fäste hos oss människor så blir det oftast så förr eller senare.

 

Människor är ofta under påverkan av någon annan person. Som fastighetsmäklare är det absolut enklast att hjälpa någon som är singel och tar sitt beslut själv, dvs som inte har hjälp eller rättare sagt är under inflytande av förälder, barn eller någon annan närstående. Till exempel dödsbon som oftast består av flera släktingar är långsamma till beslut och där går det i princip aldrig att slutföra en affär snabbt. Alla viljor skall synkas och försäljningen skall utföras med många visningar där alla spekulanter får gott om tid. Här är det ingen ide att komma med bud före ordinarie visning.

 

Beslut är ångestfyllda för många.

Det gör att vissa människor tar beslut väldigt (för) snabbt för att på så sätt minimera ångesten. Andra vill dra ut på beslutet eller helst inte fatta något beslut alls av samma anledning.

 

Och till sist några generella råd från fd fastighetsmäklaren:

 

Mäklaren skall hjälpa både säljaren och köparen och vara en opartisk mellanman. Ta hjälp av mäklaren om du behöver få mer information, få lånelöfte eller vill veta exakt hur budgivningsprocessen går till. Fråga!

 

Var rak, ärlig och tydlig. Om du känner dig osäker, säg det.

 

Ha klart med lånelöfte och finansiering redan när du går på visning. En personlig bankkontakt som känner till hur marknaden fungerar i just din stad är bättre än någon internetbank utan lokal förankring.

 

Om du är spekulant fråga vem som är säljaren och hur säljaren vill ha det.

 

Om du är säljare var tydlig med mäklaren om hur försäljningen/budgivningen skall ske.

 

Om du är budgivare rekommenderar jag inte att man deltar i flera budgivningar samtidigt. Det blåser upp priset ibland utan substans och samtidigt kan säljaren helt plötsligt kan stå utan någon spekulant/budgivare alls. Vänta i stället tills budgivningen har avstannat och lägg ditt bud då om du fortfarande är intresserad av den aktuella bostaden.

 

2 Comments

    • Karin

      Ja, så himla trist. Men oftast tror jag egentligen inte att det är illa menat de där små nödlögnerna. Det handlar nog om att det är svårt att förlora ansiktet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.