Fd fastighetsmäklaren ryter ifrån

Dalarö, Stockholms skärgård. Fastigheterna på bilden har inget med texten att göra.

När man som jag har arbetat som fastighetsmäklare under många år tidigare är det omöjligt att inte bli tillfrågad om råd och ofrivilligt bli involverad i vänners och släktingars fastighetsaffärer. Det har fått till följd att jag har fått stor insikt i hur den så kallade marknaden fungerar i några delar av landet.

Det som slår mig idag är tyvärr fastighetsmäklarnas oförmåga eller ovilja att på ett ungefär sätta rätt utgångspris. Idag är det snarare regel än undantag att utgångspriset ökar med 10-40% vid budgivning. När jag arbetade som fastighetsmäklare för några år sedan var inte budgivningarna på långt när så våldsamma som idag.

Jag är medveten om att räntorna är låga (än så länge), efterfrågan stor och att utbudet av till exempel villor och fritidshus är lågt på flera orter. Trots det borde verksamma fastighetsmäklare känna sin marknad och kunna medverka till realistiska utgångspriser givet utgångsläget.

Nyligen såldes en mindre gård här i närheten där utgångspriset gick upp med 95%, det vill säga att slutpriset blev nästan dubbelt så högt som det utannonserade. Jag sa direkt när jag såg annonsen att utgångspriset var orimligt och att det borde bli ungefär det dubbla. Hur kan erfarna fastighetsmäklare pricka så fel, är det okunskap eller beror det på något annat? Visserligen har säljaren självklart rätt att bestämma utgångspriset men jag vet av egen erfarenhet att man som fastighetsmäklare har stor påverkan och att de flesta säljare litar på fastighetsmäklarens ord.

I en annan del av landet blev nyligen en mäklare varnad efter att utgångspriset på knappt 4 miljoner slutade med en köpeskilling på 13 miljoner, detta gällde en sjötomt.

Ett incitament för mäklare att gå ut med medvetet för lågt utgångspris kan vara möjligheten till bra förtjänst och högt mäklararvode. Arvodet läggs ofta upp som en ”trappa” där mäklarens förtjänst blir avsevärt högre när försäljningspriset överstiger en viss summa. Oftast kan arvodet ligga på till exempel 10% av köpeskilling över en visst bestämt försäljningspris. Det kan snabbt bli en obehaglig överraskning för säljaren som tvingas betala flera hundra tusen i mäklararvode om bostadens försäljningspris ökar med flera miljoner. Mäklaren har alltid en större kunskap om marknaden än säljaren.

En fråga jag ställer mig själv är om mekanismer och psykolog i budgivningssituationen påverkar marknaden så att det bidrar till en högre prisnivå generellt?

Tyvärr måste jag ge min före detta yrkeskategori en riktigt rejäl känga här, det är inte ok med lockpriser. Jag tror de allra flesta mäklare är så erfarna och kunniga att man vet ungefär var det verkliga slutpriset rimligtvis borde bli. Något enstaka fel i arbetet kan självklart ske men inte regelmässigt. Skärpning! Jag är förvånad över att inte branschen själv tar tag i detta oskick, belyser problemet och stävjar det. Det är nog tyvärr bara en sättning av marknaden som kan råda bot på fenomenet skenande budgivningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.