Fastighetsmäklaren om yrket

FullSizeRender (2)

Jag ha aldrig svarat på så många frågor som nu på sista tiden.

Varför slutade du arbeta som fastighetsmäklare. Hur är det att arbeta som fastighetsmäklare? Varför? Tjänar man inte bra som mäklare? Är det inte drömjobbet att vara mäklare? Ni jobbar väl mest bara på helgerna? Det är väl en bra fast lön OCH provision? Va, har ni bara provisionslön? Men hur kan du sluta arbeta som mäklare? Varför?  Hur mycket tjänar en mäklare egentligen? Du behöver väl bara sälja en eller två villor per månad?  Det måste ju vara typ- värsta drömjobbet- titta på fina lägenheter och villor och träffa massa trevliga människor? Varför? Hur blir jag mäklare?  Jag funderar på att bli mäklare, vad tycker du? Du är ju ledig jämt? (sa min bror).  Om du fortsätter så där blir du utbränd! (sa min mamma).

Idag arbetar jag med fastighetsfrågor inom en stor myndighet. Åtta till halv fem. När jag går hem går jag hem. Då är jag anonym, är ingen, är jag. Får inte ta med jobbet hem, det är sekretess. Fast lön, tjänstepension, sjuklön om jag blir sjuk, sju veckors betald semester. Låter ganska vanligt men ovanligt för mig.

Det finns många föreställningar och myter om yrket fastighetsmäklare och fastighetsmäklarna. Tyvärr tycker jag att massmedia under flera år har förmedlat en relativt ensidig och till stor del felaktig bild av hur fastighetsmäklare arbetar. Det har mestadels handlat om skyhöga löner och Fredrik Eklund har varit frontfigur och sinnebild av hur en mäklare är och agerar. Stämmer inte alls överens med verkligheten idag.

För att räta ut några frågetecken kan jag berätta lite om hur anställningsvillkoren fungerar i branschen. Fastighetsmäklare är för det mesta ganska bra på att hålla skenet uppe. Om du frågar en mäklare hur försäljningen går får du alltid höra att ” det går bra nu”, ” det rullar på fint”,  ”ny rekordmånad” etc. Verkligheten och sanningen är ofta något helt annat.

 • Lön och ersättning: De allra, allra flesta mäklare arbetar på 100% provisionslön, dvs ingen fast grundlön alls. Jag vet ingen anställd fastighetsmäklare här i min stad som har någon fast grundlön. Det är otroligt tufft, varje månad och nästa och nästa månad, måste du arbeta in din egen lön genom mäklarprovisioner och den anställdes andel är bara en mindre del av själva provisionen som säljaren betalar. Det är som att driva sitt eget företag utan egenföretagandets fördelar. Flera arbetsgivare gör dessutom löneavdrag om kundförlust sker, dvs provisionen blir mindre än den avtalade. Har  själv varit med om det vid flera tillfällen. Vid långvarig sjukdom eller barnledighet tar det oftast flera månader av arbete innan du har kommit igång igen och får någon lön.
 • Tjänstepension: Inga kollektivavtal finns i branschen och då finns ingen reglering av tjänstepension. Det får den anställde själv göra avsättningar till.
 • Sjuklön: Ja, det är reglerat i lag men fungerar  inte alltid i mäklarbranschen. Du är inte sjuk helt enkelt. Har själv varit med om att en fd arbetsgivare inte har betalat ut sjuklön.
 • Arbetstider: Kunderna förväntar sig att du är tillgänglig mellan kl 7 och 22. Det är deras livs största affär. Då, när jag kom hem på kvällarna, satt jag alltid och svarade på mail och sms framför tv-n. Mina hästar lärde sig att stanna när min telefon ringde så jag kunde sitta och prata. Nästan varje helg arbetade jag någon av dagarna utom då jag var bortrest under helgen. Ok, jag kunde ta en halv dag ledig då och då  eller arbeta hemma på fredagen men oftast satt jag mest i telefon eller framför datorn ändå. Det är mycket administrativt arbete som oftast inte märks. Många timmar tillbringas på kontoret varje dag samt kvällar med kundmöten och visningar.
 • Antal sålda objekt/år. För att få en rimlig lön, ex i snitt med vad en lärare tjänar, måste du i en mellanstor stad sälja ca 50 lägenheter/villor på ett år. Jag brukar säga att du måste sälja 4-6 objekt/månad. I storstäder antar jag att du klarar dig på att sälja betydligt färre objekt. Om du säljer ca 50 objekt på ett år gör du ca 200 nykundbesök på ett år. Min budet sa att jag skulle träffa 4-5 nya bostadssäljare varje vecka. Minst lika många timmar i veckan spenderas på nyförsäljning och att ”sälja sig själv” som att sälja kundernas bostäder.

Så här ser anställningsvillkoren ut idag för de allra flesta anställda mäklare. Jättetråkigt för det är ett kvalificerat arbete som har urholkats till ett genomgångsarbete där närmare 80 % av de nyutexaminerade mäklarna lämnar yrket inom 2 år från examen. Stor del av arbetstiden för både nyutexaminerade mäklare och etablerade går åt till att hitta nya kunder. Dels genom ren telefonförsäljning där mäklaren erbjuder gratis värdering dels genom reklamutdelning i brevlådor och trapphus.

Eftersom arbetsgivarna inte betalar ut någon lön om ingen försäljning sker är det i princip ”gratis” att anställa personal. Det gör att det är väldigt lätt att få ett mäklarjobb men det är svårare att få lön. Arbetsgivarna anställer fler och fler som får konkurrera med varandra. För varje nyanställd på byrån så minskar lönen normalt för de andra.

Ja, ett jätteroligt, rörligt, fritt, krävande och stimulerande arbete men tyvärr med  anställningsförhållanden som har urholkats och blivit sämre på senare år. Jag måste ändå säga att jag har tidigare under flera år haft en riktigt bra arbetsgivare som jag tänker tillbaka på med värme.

Många mäklare vet jag kan tycka att den intensiva kontakten med människor kan vara väl krävande men för mig har det bara varit roligt och positivt och det är kontakten med kunderna som alltid har varit min stimulans och drivkraft i yrket.

Oj, det blev många funderingar här. Skall återkomma om lite tips till blivande mäklare (det är ju ett jätteroligt yrke) och vilka personliga förutsättningar som är bra att ha med sig för att lyckas.

3 Comments

 1. Det är nog väldigt få som inser hur fördelningen mellan arbetsinsats och lön är för fastighetsmäklare! Jag vet ju inte heller riktigt, eftersom jag inte jobbat som det, men efter att ha pluggat teoribiten så backade jag. Det kändes inte som nån idé att börja jobba ens. Trots att det verkade himla kul!

  Kram Lena

  • Karin

   Ja, det är verkligen sant Lena! Jättetråkigt att det har blivit så här för det är ett fritt och roligt arbete. Det måste finnas en grundtrygghet i anställningsvillkoren för mäklaren är personligt ansvarig för allt.

  • Angela

   Hej Lena!

   Är lite nyfiken på vad du idag arbetar med när du säger att du ”backade”.
   Är ju själv intresserad av att läsa ett ”fastighetsmäjklar- år” för att bygga på min befintliga ekonomiutbildning. Sen vet jag inte vilka ”dörrar” som öppnas för mig om jag inte börjar arbeta som Fastighetsmäklare. Hoppas du kan hjälpa mig med detta ! 🙂
   Kram A

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.