Din vän fastighetsmäklaren svarar

IMG_2811 (1)

Jag har funderat på alla frågor som jag får privat av mina vänner i min roll som fastighetsmäklare. Det är lite andra frågor än de som jag får i arbetet som fastighetsmäklare (hoppas ni förstår skillnaden). De vanligaste frågorna är:

Vilken mäklare skall jag anlita och hur väljer jag mäklare?
Vad skall jag betala i mäklararvode?
Har mäklaren gjort något fel, varför får vi inga bud?
Skall jag styla bostaden innan försäljning?

Nu skall jag försöka svara på de här frågorna.

Vilken mäklare skall jag anlita och hur väljer jag mäklare?
Det är viktigt att tycka om och känna förtroende för mäklaren. Den sammanlagda tiden från första mötet tills köparna flyttar in kan vara mer än sex månader och man har som köpare ofta tät kontakt med mäklaren. Väldigt personliga och känsliga frågor kan komma upp (om ekonomi, juridik och familjerelationer) och då är det viktigt att känna förtroende för mäklaren. Träffa inledningsvis t ex tre olika mäklare och låt dem presentera försäljningsupplägget och mäklararvode. Det räcker absolut att träffa tre mäklare, var rädd om din tid. Låt dig inte förblindas av ”pratkvarnar”, skrytiga, extremt driva mäklare eller mäklare som berättar hur mycket de har att göra och ”de som säljer mest och bäst”. Dessa mäklare kommer troligtvis lägga minimal tid på just din bostad. En bra mäklare är lugn, saklig och lyssnar på dig. Sen är vi alla olika men välj med hjärtat och låt inte löften om ”guld och gröna skogar” väga tyngst.

Vad skall jag betala i mäklararvode?
Mäklaren skall ha skäligt betalt för sitt arbete som ofta är betydligt mer omfattande och ansvarsfullt än vad man kan tro. Det vanligaste är att komma överens om en procentsats av blivande köpeskilling. Den varierar beroende om det är villa/bostadsrätt, var i Sverige bostaden finns, hur dagsformen är på marknaden, hur annonsering sker mm mm. Därför kan jag inte säga generellt vad du bör betala. Det jag däremot absolut vill avråda ifrån är sk trappstegsprovision där säljaren får betala en högre provisionssats (t ex 10%) om försäljningspriset kommer över en viss nivå. Många säljare tror att mäklaren kan påverka budgivningen och slutpriset och göra ett ”bättre jobb”, bli mer motiverad, om betalningen relativt sett blir mer. Det fungerar inte så utan budgivningen blir vad den blir. Däremot får säljaren ofta betala oskäligt och oväntat högt arvode om slutpriset blir riktigt högt. Idag är det inte ovanligt att bostäder otippat kan stiga mycket i pris vid en budgivning och plötsligt kan mäklararvodet bli dubbelt så högt som säljaren ursprungligen hade räknat med. Glöm aldrig att mäklaren alltid har den största kunskapen om marknaden.

Har mäklaren gjort något fel, varför får vi inga bud?
Ha tålamod, ibland tar försäljningen lite tid även om marknaden är bra. Ibland kommer inte rätt spekulant förrän på tredje visningen. Det är inte ”kört” om bostaden inte är såld på fyra veckor. Jag kan berätta om många av mina försäljningar där budgivning har kommit igång först efter en eller två månader. I detta sammanhang kan det vara viktigt att nämna angående prissättning och bud att man som säljare inte skall jämföra sin egen lägenhet/villa med någon enstaka grannlägenhet/villa som nyligen har sålts för extremt högt pris. Som vi fastighetsmäklare säger ”man får inte alltid lika mycket betalt som grannen”.

Skall jag styla bostaden innan försäljning?
Ja, självklart, bostaden blir såld snabbare och slutpriset kan bli högre. Basic är att städa, putsa fönster, gömma sladdar, fräscha snittblommor och plocka, plocka undan! När du tycker att du har plockat undan jättemycket så tar du ungefär dubbelt så mycket till! Brukar vara en bra tumregel hemma hos de flesta om du inte redan är superminimalist. Trädgården är viktig och skall rensas och presenteras med krukor med blommor, snygga utemöbler med kuddar om det är säsong. Samma gäller för balkong! För den som vill och kan göra mer kan gamla sunkiga möbler och mattor bytas ut. Ljust, neutralt sängöverkast med matchande kuddar. Få enhetliga krukor i fönstren. Moderna lampor. Minimalt på väggarna. Som sista steg kan hall eller något ofräscht rum målas om/renoveras. Som exempel så gjorde vi själva två större punktinsatser innan vår stora gamla villa i stan såldes. Vi målade det mörka gulnade furutaket i källaren vitt. Det gjorde källaren ljus och luftig och ”lyfte” taket en halvmeter. (Varför gjorde vi inte det 10 år tidigare?) Dessutom målade vi om den stora trapphallen i ljusa färger. Målarfärg är billigt och ger stor effekt. Det tar mer tid än vad man kan tro att snygga till sin bostad ordentligt innan försäljning men det är absolut värt det!

Oj, det blev långa svar och jag skulle kund skriva och berätta mycket mer. Fråga mig om det är något mer du undrar så svarar jag så ärligt jag kan!

 

 

2 Comments

 1. Hej! Hittade hit via Jonna Jinton. Blev lockad av att klicka in mig hos dig när jag såg att du är fastighetsmäklare. Nu har jag surfat runt en hel del och konstaterar att vi har en del gemensamma nämnare.

  Jag läste till fastighetsmäklare för ett par år sedan, på fritiden. Bland det roligaste jag gjort. Jobbar inte som det dock. Jag tycker bara det är så intressant med fastigheter och jag behövde en utmaning.

  Jag bor i Enköping. Uppvuxen i Uppsala, så jag log lite när jag såg din gula Uppsala Ekeby-kruka. Jag har en lika dan fast grön.

  Jag gillar att vara ute i naturen och röra på mig i allmänhet och i skogen i synnerhet. Och Mälaren förstås, älskar närheten till Mälaren.

  Vi skulle möjligen kunna vara ungefär lika gamla (jag fyllde 50 förra året). Och vi har båda barn i California (dottern pluggar där).

  Men hästarna får du ha för dig själv. Jag vet inte vad som är fram eller bak på en häst, haha.

  Hur som helst tycker jag du har en trevlig blogg med skön blandning av saker och en skön ”ton” eller hur jag ska uttrycka det. Jag försökte lägga till dig i min Bloglovin-lista, men fick ingen träff. Du kanske inte har ”krokat på” dig där. Jag får försöka komma ihåg dig ändå helt enkelt 🙂

  Trevlig helg!

  Kram Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.