Den vanligaste frågan till fd fastighetsmäklaren

IMG_8157 (1)

Vandrarhemmet i Haväng, Skåne.

Det finns en fråga som jag får oftare än andra frågor i min egenskap av fd fastighetsmäklare. Efter nästan tjugo år som aktiv fastighetsmäklare har jag varit med om eller rättare sagt hanterat hundratals med budgivningar. Idag är marknaden fortfarande het och många ser det som högsta vinsten att vinna budgivningen. Frågan är förstås hur gör jag för att vinna budgivningen?

 

Det är svårt att ge råd för varje budgivning är speciell och säljare, spekulanter och prisbilden på bostäderna är olika i varje enskilt fall. Några knep finns det i alla fall som jag har sett kan fungera.

IMG_8113

Stockrosor och gathus i Kivik.

Var snabb. Be om förhandsvisning, lämna ett bud över utgångspriset och försök få till en kontraktsskrivning innan den ordinarie första visningen. Denna strategi fungerar bäst om du är ensam på förhandsvisningen eller om det inte är fler än ett par stycken spekulanter där. I annat fall kan det ändå bli en rejäl budgivning precis som på vilken öppen visning som helst. Denna strategi fungerar oftast inte om säljaren är ett dödsbo. Det är oftast flera dödsbodelägare i ett dödsbo och de bestämmer tillsammans utan att ha en nära familjerelation vilket gör att de oftast vill ha alla visningar/ge alla chansen och låta det ”bli det pris det blir”.

 

Mäklarens uppgift är alltid att föra fram alla bud till säljaren och därefter är det säljaren som bestämmer om fler visningar skall hållas eller inte. Mäklaren vill oftast avsluta affären så snabbt som möjligt med en seriös spekulant (för att kunna fokusera på nästa affär) och inte som många tror dra ut på försäljningsprocessen och trissa upp budgivningen.

 

Visa beslutsamhet och intresse direkt. Bestäm vilket pris du kan tänkas ge för bostaden och lämna det budet direkt. Det innebär kanske att du ger ett bud 300 000 kr över utgångspriset direkt istället för att ge ett första bud på 50 000 kr över utgångspriset. Att lämna ett riktigt lågt högre bud t ex att höja med 10 000 kr är oftast inte så bra. Ett lågt bud är väldigt lätt för någon annan att bjuda över, då bjuder man så att säga in fler budgivare. Strategin att beslutsamt komma med ett riktigt högt bud snabbt skrämmer vanligtvis bort några budgivare som antingen har måttligt intresse eller är osäkra hur högt de vill gå i budgivningen. Vissa spekulanter bli så överrumplade när det kommer ett rejält högt första bud att de inte lämnar bud överhuvudtaget då.

 

Var ärlig, tydlig, snabb med besked och kör med öppna kort gentemot fastighetsmäklaren. Det är ingen ide att försöka spela något spel eller försöka lura fastighetsmäklaren. Det ser vi igenom efter många år av erfarenhet. Fastighetsmäklare är också människor som uppskattar ärlighet, att någon är schysst. Det för vi fram till säljaren som för det mesta vill sälja till någon som helt enkelt bara är ärlig och trevlig. Det kan göra att det blir du som bli köpare. Vi tycker inte om när någon ljuger. Använd vår kunskap istället – fråga oss om hur säljaren vill ha det, hur budgivningen går till, när besked önskas, om inflyttningsdag.

One Comment

  1. Saga

    Att buda sitt absoluta max direkt är bara ett bra tips när marknaden är het… Är marknaden inte het är det snarare klokt att lägga sig 300 000 kr under utgångspriset, annars kan man förlora 600 000 till ingenting. Har själv köpt hus i ett område där priserna sjönk 10% i våras pga amorteringskravet och inte återhämtat sig sedan dess. Husen ligger ute i flera veckor. Köpare har gott om tid på sig att fundera. Vi köpte till slut hus, men funderade i omkring 3 veckor innan vi slog till. Köpte för utgångspriset (Som säljaren själv sänkt med 300 000) och förhandlade oss till inredning etc gratis. Vissa säljare försöker sälja med acceptpris. Man hör syrsorna spela typ. Varför köra acceptpris när man kan pruta på nåt som är likvärdigt eller bättre?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.