Att kanske säga hej då till farfars chiffonjé

Min farfar gick bort när jag var liten och jag har bara vaga minnen från den tiden. Märkligt nog kommer jag ihåg chiffonjén som fanns i hans lägenhet på ålderdomshemmet som det hette då. Chiffonjén kom från hans föräldrahem så den måste vara från slutet av 1800-talet. Både min bror och jag var fascinerade av den stora möbeln och vi fantiserade om det kanske fanns något lönnfack gömt i dess mystiska inre.

Tydligen var det så att kring sekelskiftet var en chiffonjé dåtidens innemöbel och lite av en statusmarkör. Med tiden kom den att pryda vardagsrummet hos mina föräldrar tillsammans med möbler från NK och Carl Malmsten. När mamma flyttade till lägenhet hamnade den i vår stora villa som vi bodde i då och därefter undanställd på en loge under några år. När vi flyttade till lägenheten fick den komma in i vardagsrummen och sedan dess har mina känslor för den gamla möbeln varit blandade. Den är nog helt enkelt för stor och mörk här hemma och jag vill inte släpa runt på så tungt bagage i livet längre. Av någon anledning har den dessutom dragit till sig alldeles för många småprylar och fungerat som en alldeles för bra avställningsyta.

I lådorna har jag fortfarande gamla minnen och saker som är betydelsefulla. Vet ni vad de här små glashusen har används till?

Min pappa var byggnadskonstruktör och i början av hans karriär fanns ritningsställ och stora bordsskivor fyllda med arkitekt- och konstruktionsritningar på hans arbetsrum. Travar med ritningsrullar kommer jag också ihåg och cigarröken låg tät (usch) i arbetsrummen! Ja, det är tyngder som ställdes på ritningarna för att de inte skulle rulla ihop sig! Älskar de här små husen som är ett kärt minne av pappa och från och med nu får minnen och arvegods helt enkelt ta mindre plats precis som de här.

Kära chiffonjé, nu får vi se hur ditt öde blir. Storpudeln Tore är på besök igen och nu börjar han vänja sig vid mitt ständigt fotograferande och mixtrande med kameran. Han är gärna med men behöver inte komma fram och undra vad jag håller på med. Ligger och sover medan det klickar ovanför huvudet. Precis som hästarna som också vande sig vid kameran och inte brydde som om vad jag höll på med.

6 Comments

 1. Monica

  Åh, så fin! Den hade jag inte klarat att göra mig av med, älskar sådana möbler! Ser ut som den passar perfekt där på bilden!
  Dina bilder är magiska!
  Mvh Monica

 2. Karin

  Tack snälla för fina ord som gör mig glad! Välkommen in hit och fint att du lämnar några rader också 🙂

 3. Möbeln är otroligt vacker och den har fått följa med dig i många år. Även de små husen är förtjusande! Det låter som om möbeln tar stor plats och att det är dags att ”ta farväl!”
  Ja, bilderna är fantastiska! Du kan verkligen få fram detaljer och känslor i dina bilder!
  Kram Gunilla

 4. De är så vackra de där möblerna! Mamma och pappa har också ett antal gamla ”minnen”. Men jag förstår dig. Hur fint det än är så finns det gränser. Den kanske säkerligen glädja någon annan.

  Kram Lena

 5. Elina

  Jag tycker den är vacker och du får gärna höra av sig om du vill sälja nån gång. Jag tycker om antika möbler (till min mans förtret, vi har inte Samma smak 😉 ). Jag skulle kunna vårda den åt dig, om kag lyckas övertala min man.

 6. Marlene Zufic

  Om du bestämde dig för att ha kvar den så undrar jag om du testat att dra ut hela delen med utrymmet som finns till höger och vänster om luckan i mitten. Kolla djupet på facket bakom luckan samt utrymmena bredvid. Om man kan dra ut hela utrymmet kan det finnas fack för smycken där bakom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.